Суровоядство

Какво е суровоядството?

Най-често суровоядството изключва повечето храни от животински произход. Някои суровоядци консумират сурови месо, риба, яйца и мляко, но с тях няма да се занимаваме изобщо. Това все пак е веган сайт. Повечето суровоядци консумират също мед и пчелен прашец, но веган суровоядците изключват и пчелните продукти от своя начин на живот по етични причини.

Освен различни тълкувания коя храна е сурова, съществуват също така и различни начини на неговото практикуване: Някой може да бъде суровоядец на 100% необработени цялостни храни, това значи да се храниш изцяло с плодове, зеленчуци, ядки и семена. Това са растителни храни в тяхната цялостна форма, която включва всичката вода, витамини, минерали и фибри. От друга страна, в суровоядството съществуват и обработени храни. Такива са например дехидратираните храни: крекери, чипсове, сурови протеинови барчета, сурови шоколади, както и безброй суперхрани и добавки на прахчета, студенопресовани масла, сурова захар и пр.

Друга форма на суровоядството може да бъде плодоядството (срещано също като фрутарианство). Фрутарианците се хранят главно с плодове и с малко сурови зеленолистни. Този тип суровоядство е трудно за практикуване (освен ако не живееш в някоя тропическа страна), има висок риск от дефицити на важни химични вещества и като цяло е трудно за поддържане в дългосрочен план.

Най-често суровите храни се консумират пресни и свежи, по-рядко дехидратирани (дехидратора, заедно с блендера, са сред най-популярните пособия в кухнята на суровояда) или ферментирали. Сред суровоядските общности се смята, че готвенето на храната не само я лишава от нейните ензими, витамини и минерали, но също че готвената храна е токсична и тялото започва да я атакува като нещо непознато и вредно за организма. В суровоядските среди също се говори за суровата като „жива“ храна, а готвената като „мъртва“ храна.

Пълен пътеводител на полезните свойства на ядките - Здравословно - Edna.bg

Ядки, семена и студенопресовани масла

Ако не искаш да ядеш толкова много плодове, сигурно ще се насочиш към ядките и семената. Така ще наблегнеш на мазнините и протеините, намалявайки въглехидратите (плодовете).

Ядките, семената и таханите със сигурност не са нездравословни храни, но се нуждаем от тях само в минимални количества. Дори шепа ядки имат толкова много калории, колкото има в килограми плодове. За повечето хора ядките са трудни за храносмилане, а ако не се накиснат във вода съдържат фитати и танини, които могат да причинят газове, подувания и диария.

  1. Следвайки растително хранене, винаги е препоръчително да избягваме богатите на мазнини и претъпкани с калории ядки и семена. Вместо това наблягаме на целите въглехидратни храни с ниско съдържание на мазнини.
  2. Ако се храниш със сурови тортички, шоколади и т.н., количеството мазнини и преработена захар ще стане твърде високо. Тези суровоядски изкушения изобщо не са по-здравословни от техните несурови варианти. Още по-лошо, ако се храниш едновременно с много плодове и много ядки (което значи прости въглехидрати и прости мазнини), ще създадеш перфектните условия за развитие на диабет тип 2. Мазнините от ядките увеличават инсулиновата резистентност, а кръвта ти ще се напълни с прости захари от плодовете. Двете неща комбинирани са рецепта за диабет.
  3. Както ни казват всичките препоръчващи растително хранене доктори, най-добре е да ядеш храните в тяхната цялостна форма. Това означава, че ядките, семената и авокадото са все пак по-добър вариант от зехтина или кокосовото масло. Тези естрахирани мазнини са също толкова вредни и безполезни, колкото всяка друга рафинирана храна. Кокосовото масло, зехтина и което и да е друго масло, създават повече вреди, отколкото ползи.

Накратко, при сурова диета с преобладаващи мазнини е много по-лесно да надебелееш, да имаш храносмилателни проблеми и да развиеш диабет тип 2. Да не ядеш достатъчно сложни въглехидрати е проблем по принцип, на каквато и да е диета.

Учени определиха най-полезните плодове - NOVA

Сурово хранене с много плодове

Плодовете са перфектна храна за нашата физиология. Тъй като се нуждаеш от някакъв основен източник на енергия, то плодовете са най-добрата основа за суровоядска диета. Какви са обаче рисковете и минусите от плодовата диета?

  1. Плодовете съдържат бързи въглехидрати, които са различни от бавните въглехидрати в готвените храни. Затова не могат да те заситят за дълго време и ще ти се яде отново след около 2 часа. Ако се храниш предимно с плодове, трябва да изядеш много по-големи количества храна, отколкото ако ядеш готвени храни.
  2. Плодовете са много добър източник на витамини, но без адекватно количество зеленчуци не можем да си набавим всички необходими минерали.
  3. С всичката тази фруктоза в плодовете, панкреасът започва да създава повече инсулин от обикновено. Високото съдържание на фибри няма да позволи да се случат драстични повишавания на кръвната захар, но при соковете (фрешовете) тези фибри липсват (отстранени с пулпата при изтискването) и захарта се усвоява мигновенно, което води до подобен ефект на този с консумирането на рафинирана захар.
  4. Друг негативен ефект на фрутарианската диета е развалянето на зъбите от всичките киселини в плодовете, развалящи зъбния емайл. Фруктозата в тях спомага за образуването на кариеси, а сушените плодове се лепят по зъбите и още по-лесно ги развалят.

Повечето хора на доминиращо плодова диета виждат много по-голям прилив на енергия и издръжливост, както и по-бистър ум и лесно храносмилане. Но дали си заслужава да дъвчеш и ядеш по толкова пъти на ден, за да имаш енергия постоянно?

Поддържай Форма с Продуктите на " Цветита Хербал"

Бихме ви Препоръчали Следните Продукти

©2020 ЕТ ” Ивал ” | Всички Права Запазени 2020