Безплодието

September 11, 2020 By admin 0

За безплодие се говори, когато двойката поне една година се опитва да има бебе и въпреки че не използва предпазни средства, бременност не настъпва. Това е едно от най-големите наказания за хората, които искат дете.

Причини за безплодието:

Физически недоразвити или увредени органи.
Това е причина, която се открива най-лесно, но невинаги е лесна за отстранение. Включва недоразвити яйчници, сраснали или запушени тръби, проблеми с матката, неслезли тестиси и т.н. Могат да се дължат на наследственост, на увреждания, настъпили поради травми или възпаления и други болести.

Функционални проблеми – те доста често са свързани с дейността на хормоните и с оптималния баланс между тях.
Изразяват се в липса на месечен цикъл или овулация при дамите и влошено или никакво производство на сперматозоиди при господата. Понеже нивата на хормоните са доста подвижни по време на всеки етап от спермогенезата и производството на яйцеклетката и оплождането, изследванията им се правят по точно определено време и под контрола на лекар.

Психологически проблеми, които действат задръжно по целия процес от отделянето на хормоните до реализацията на оплождането.

Фактори, които затрудняват забременяването

Има множество естествени фактори, които могат да забавят зачеването в една двойка, без непременно да има доказателства за абнормално състояние и безплодие. Става дума за изключително краткото време на живот на зрялата яйцеклетка и времето ѝ на оплождане; за факта, че сперматозоидите могат да я срещнат и оплодят само на определено място в маточните тръби и им трябва време и условия да стигнат до там и да оцелеят до момента на срещата.

Актът на оплождането още не значи бременност. Необходими са дни, докато яйцеклетката стигне до матката и се закрепи в нея. При това движение значителен процент от оплодените овоцити (женската полова клетка) въобще не достигат до матката.

Нагласата, че едва ли не всеки полов акт по всяко време може автоматично да доведе до бременност и неразличаването на оплождане и бременност, формират нереалистични очаквания за бърз резултат. Те карат много хора да отлагат правенето на бебето с години. А когато решат, че го искат, да се отчайват още в първите безплодни месеци.

Създалата се тенденция, първото дете да идва във все по-зряла възраст на родителите, носи и друга опасност. Репродуктивната система и при мъжете, и при жените старее заедно със собствениците си. Функциите ѝ се влошават. Влошава се качеството и намалява количеството на половите клетки, което не само затруднява забременяването, но носи рискове и за здравето на бебето – дори когато е станало бързо.

Безплодието е преодолимо

Разбира се – при определени условия и до определена възраст. Инсеминацията и „бебетата от епруветка“ са вече нещо обичайно дори у нас. Ако яйчниковият резерв на една жена е свършил или яйцеклетките са некачествени – решението е бременност с донорска яйцеклетка. Ако в спермата на съпруга няма живи сперматозоиди, има банки за сперма.

Майчинското чувство се развива не когато се отделя яйцеклетката, а когато в утробата вече расте малкото човече, затова произходът на половите клетки не е от толкова голямо значение. Особено когато са спазени всички изисквания и те са от млади и здрави донори.

Краен вариант е осиновяването на дете – хуманен и нравствен избор. Но не го отлагайте твърде дълго, ако за вас това е единственият изход.

Всичко си има време.