Защо Е Добре Периодично Да Правите Прочистващ Ден И На Колко Време

September 11, 2020 By admin 0

Прочистващи дни, диети, отслабване – твърде често всичко това се смесва в едно и остава само неистовото желание за свалени килограми на всяка цена. Честите и  драстични промени в храненето са по същество намеса в обмяната на веществата и дисбалансиране на метаболизма, което обикновено не води до нищо добро.

Специфика на прочистващите дни

Става дума за време, в което чрез ограничаване на количеството и типа приемани хранителни вещества се намалява натоварването на организма и се облекчава обмяната. Добрият подбор и съчетаване на храните провокира отделянето на натрупаните токсини, проникващи в тялото отвън и отделяни като отпадни продукти от собствената жизнена дейност.

Избраните хранителните продукти за тези дни може да са много различни – от чиста вода, максимум с по-няколко капки лимон, през плодове и зеленчуци, зърнени, млечни, риба и леко месо. При всички случаи калорийният прием за деня е силно редуциран. Освен прочистващи, те се наричат още детоксикиращи и/или разтоварващи.

“Периодът може да е от 24 часа до три дни. Понякога стига и до 21.”

Защо прочистващите дни не са диета за отслабване?

Защото задачата им не е да свалите килограми, а да изхвърлите шлаката и токсините. Крайната цел е много по-голяма от моментното отслабване с един килограм.

Прочистването и стабилизирането  на организма подобрява обмяната,
стимулира метаболизма, подобрява общото ви състояние и самочувствие.

Едва след натрупването на ефекта на повече периодично провеждани прочистващи дни ще се появи бавно и естествено стабилизиране на теглото около нормата за ръста ви.

Какво трябва да знаете за прочистващите дни?

Твърде голяма е вероятността да се чувствате зле през тези периоди. Основните причини са ДВЕ.

Едната е свързана с това, че клетките се освобождават от токсините, изхвърляйки ги в кръвта и те остават в нея, докато бъдат неутрализирани в черния дроб и/или изведени навън от отделителната система. Това може да предизвика обриви, главоболие, общо неразположение, диария или затруднена дефекация.

Другата е, че намаленият калориен прием и липсата на обичайното количество въглехидрати може да причини спадане на кръвната захар, слабост, отпадналост.

Затова не е добре да си поставяте амбициозната задача дните да са колкото може повече наведнъж. Започнете с един, при това най-добре е да не е само на вода. Включете плодове и зеленчуци.

Максимумът е един разтоварващ ден седмично. Ако провеждате два или три детоксикиращи дни, в зависимост от строгостта на менюто, нека са веднъж, максимум два пъти за месеца.

Как да се подготвите за детоксикиращия ден?

Ограничението на позволените храни все пак ви оставя значителен избор. Спрете се на вариант, който ще ви достави максимум наслада и ще ви затрудни най-малко.

Предвидете нещо допълнително за хапване, ако гладът се окаже твърде силен – допълнителна порция от позволената храна, чаша чай с мед, ябълка. Трябва да пиете поне по 2 литра вода.

Психическата подготовка е от голямо значение. Не си мислете за разтоварващия ден като за наказание, което трябва да понесете със стиснати зъби. Правите го по своя воля с ясна цел и за добро.

Ако сте планирали повече от ден-два, но започнете да се чувствате зле, повръщате, твърде отпаднали сте, по-добре прекратете. При един прочистващ ден не е необходимо специално захранване, просто подберете по-лека храна за следващия.

При 3 и повече дни включвайте внимателно на всяко ядене нова група храни, като оставите месото за втория-третия ден на захранване.