Алкохолът и Влиянието му Върху Мозъка ни

September 12, 2020 By admin 0

Замисляли ли сте се колко много хора употребяват алкохол?

По данни на Американският университет за борба с алкохолизма 87% от хората над 18 години са употребявали алкохол през живота си. 71% са употребявали алкохол през последната година, а 56% през последния месец.

Всеки втори човек от време на време употребява алкохол.

Ако отчитаме вредата за самия човек и заобикалящите го, алкохолът е най-вредния наркотик в света. По вреден от хероина, кокаина, марихуаната и т.н. На първо място това е свързано с количеството употребяван продукт. Алкохолът е по-популярен от което и да е наркотично вещество.

Тези данни били получени в резултат на изследвания на Дейвид Нат, британски психиатър и фармаколог, изучаващ влиянието на наркотиците върху нашия организъм.

Свикнали сме да употребяваме алкохол и това плаши.

Новините съобщават за престъпления на базата на наркотично опиянение, но никой не обръща внимание на престъпленията свързани с употребата на алкохол.  

Как влияе алкохолът върху тялото ни

Около 20% от изпития алкохол се приема от стомаха. Останалите 80% отиват в тънките черва. Колко бързо ще се усвои алкохолът зависи от неговата концентрация в напитката.

Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-бързо ще бъде опиянението. Водката например се усвоява много по-бързо от бирата. Ако преди това сте яли процеса на абсорбция и опияняващия ефект ще се забавят.

След като алкохолът е постъпил в стомаха и тънките черва той се насочва към цялото тяло. В това време тялото ни се опитва да го изхвърли.

Около 10% от алкохола се изхвърля от бъбреците и белите дробове чрез урината и дишането. Именно поради тази причина дрегерите определят дали сте пили или не.

С останалия алкохол се справя черният дроб, затова той е и органът, който страда най-много.

Има две основни причини, поради които алкохолът вреди на черния дроб:

  1. Окислителен стрес – в резултат на химически реакции съпровождащи извеждането на алкохола посредством черния дроб, могат да пострадат неговите клетки.Органът ще се старае да се самоизлекува и заради това може да започне възпаление.
  2. Токсини в чревните бактерии – алкохолът може да повреди червата, заради което чревните бактерии попадат в черния дроб и водят до възпаление.

Алкохолният ефект не настъпва веднага, а след няколко приема. Той възниква тогава, когато количеството постъпващ алкохол превишава количеството, което се извежда от организма.

Как алкохолът влияе на нашия мозък?

Заплетен език, неконтролируеми части на тялото, загуба на памет – всичко това са симптоми от влиянието на алкохола върху мозъка. Хората често употребяващи спиртни напитки започват да изпитват проблеми с координацията, баланса и мисълта.

Един от основните симптоми са забавените реакции, затова е забранено на шофьорите да шофират в състояние на алкохолно опиянение.

Влиянието на алкохола върху мозъка се изразява в това, че той ще променя нивото на невромедиаторите – веществата, които предават импулс от невроните към мускулните тъкъни.

Невромедиаторите отговарят за работата на външните дразнители, емоциите и поведението. Те могат или да възбудят електрическата активност в мозъка или да я забавят.