Водата И Пробиотицитe – Техните Ползи За Тялото

September 12, 2020 By admin 0

Ако трябва да се изброят трите основни условия за запазване живота на човека, това са въздух, вода и храна. Без въздух можете да живеете няколко минутибез вода – няколко дни, а без храна – чувствително повече.

Защо водата е по-важна от храната?

Защото всички процеси на обмяната и жизнените дейности на организма протичат изцяло и само в течна среда. При това тялото постоянно губи течност – като пот, като урина, изхвърляйки разтворените отпадни продукти на метаболизма. За да се поддържа хомеостазата (вътрешната среда), е необходим непрекъснат приток на вода.

И затова лекарите и специалистите по хранене все напомнят – пийте често вода, на малки глъткиЧудите се защо на малки? Защото изпитото наведнъж голямо количество се включва рязко в кръвта, разрежда я, увеличава обема ѝ и натоварва сърцето.

Не чакайте да ожаднеете.

Жаждата означава, че вече е започнало дехидратиране. Когато на организма му е необходима вода, а вие му давате плодов сок, дехидратирането продължава. За него това е храна, и едва след определена преработка той може да използва водата в нея.

Парадоксално, но факт – колкото по-малко вода пиете, толкова повече се задържа в тъканите ви, вместо да се изхвърля навън. Просто тялото ви си пази резерв.

Водата влияе на всички приемани лекарствени средства, добавки, пробиотици

Недостатъчният прием на вода може да повлияе усвояването и действието на всякакъв вид хранителни добавки и лекарства. Повишената плътност и вискозитет на телесните течности малко или много променя, усилва или забавя влиянието им, което пък се отразява на реално усвоената доза и евентуалното критично натрупване на активното вещество.

Затова в листовките на всеки продукт е записано кога и с какво количество вода да се приема за най-пълноценно действие.

Водата и пробиотиците

Пробиотиците са добрите бактерии в червата ни, живеещи в симбиоза с нас и осигуряващи ни значителни ползи. Всички знаем, че в естествен вид са най-много в храните, претърпели млечно-кисела ферментация. Но вече са открити щамове, живеещи в чиста изворна вода у нас. Това само потвърждава тясната им връзка и зависимостта им от редовното постъпване на вода в тялото.

От една страна те се развиват и размножават успешно в обилната влага на червата и се чувстват некомфортно при намаляването ѝ. От друга – при стомашни разстройства, диария и повръщане, едно от първите неща, които трябва да направите, е да приемете пробиотициТе ще помогнат да се пресече патологичното състояние и да се спре прогресиращото дехидратиране.

Не бива да приемате пробиотични продукти с много гореща вода, защото ще унищожите микроорганизмите. Има предупреждения, че хлорираната вода от чешмата, която приемаме за даденост, също е нетолерантна към добрите бактерии и може да се окаже, че приемайки ги с нея, в същност си оставате само с водата.

Казано накратко, няма клетка, орган или система в тялото ви, което да е нечувствително към дехидратацията. Затова е добре да обръщате повече внимание и на това дребно нещо – кога, каква и колко вода пиете.