Как да Подобрим Кръвообращението си?

September 12, 2020 By admin 0

Всяка жизнена система и орган в човешкото тяло са сравнително автономни, но за оптималното си функциониране се нуждаят от вещества, синтезирани и от другите. Необходими са им кислород и градивни нутриенти, както и да се освободят от отделените от тях самите химикали и отпадни продукти.

Това, което осъществява транспортната и функционална връзка между различните органи и системи, е кръвтаТя пренася всичко, потребно за храненето и обновяването на клетките и тъканите, за добрата им работа, и отвежда ненужното до органите на отделителната система.

С отдалечаването си от сърцето артериите все повече се разклоняват, завършвайки с капиляри. Така свежата кръв успява да достигне и да захрани всяка клетка в тялото. При вените – обратно – мрежа от множество фини съдове се събират в едно и отвеждат отработената кръв обратно в сърцето.

Нарушения на кръвообращението

Обикновено се дължат на проблеми с гъвкавостта и пропускливостта на съдовете. Често те стават твърди и чупливи, затлачват се от плаки и мастни отлагания. Разширените вени и високото кръвно налягане са най-познатите и смятани общо взето за „обичайни” заболявания.

Заболяванията свързани с кръвопреносните съдове са: атеросклерозата, стенокардията, сърдечната невроза и аритмията, Синдромът на Рейно, болестта на Бюргер, старческата деменция и Алцхаймер.

Трудно се преживяват инсултите и инфарктите и голяма част от преживелите ги се инвалидизират. Сгъстяването на кръвта, образуването на тромби, откъсването им и придвижването им с кръвния ток също е животозастрашаващо.

Профилактиката и опазването на сърдечно-съдовата система е много по-лесна и проста от лекуването на настъпилите тежки увреждания

Как да подобрите кръвообращението си?

Грижете се за себе си преди още да имате каквито и да е оплаквания!

Хранете се с пълноценни продукти, източник на полезни хранителни вещества, спестявайте си трансмазнините, рафинираните бели храни, захарта и солта.

Занимавайте се с подходяща физическа активност поне по половин час дневно. Тя натоварва организма, тренира сърцето и ускорява кръвообращението, поддържа стените на кръвоносните съдове здрави, тонизира мускулите, които подкрепят връщането на кръвта от крайниците нагоре, преодолявайки гравитацията.

Поне веднъж годишно си правете профилактичен преглед, придружен с необходимите изследвания.

Профилактично или при първите симптоми на лошо оросяване на крайниците, на мозъка или други части на тялото, се консултирайте с лекаря си и приемайте  чайове, отвари или екстракти от билки, доказали възможностите си за повишаване проходимостта на съдовете и подобряване на кръвооросяването.

Кои са лековитите растения, на които можете да заложите?

Гинко Билоба е всепризнатият лидер в това отношение. Екстрактът действа съдоразширяващо и ускорява кръвния поток. Помага на кръвта да стигне и захрани и най-отдалечените части на тялото, да им върне здравето и тонуса.

Гинко Билоба оптимизира мозъчното кръвооросяване, с което подобрява всички мозъчни функции.

Универсалният чесън разрежда кръвта, снижава нивата на холестерола, намалява кръвното налягане и дава възможност на съдовете да се възстановят, а на кръвта да тече по-свободно през тях.

Глог – стимулира оросяването и сваля кръвното, подкрепя сърцето.

Розмаринът се използва открай време за подобряване циркулацията на кръвта.

Препоръчителни в различните случаи на нарушено кръвообращение са още гроздовото семе, Женшенът, Валерианата, Маточината и т. н.

Помнете:

Никога не е късно да започнете да се грижите за
себе си малко по-добре отколкото досега.