Стимулиране На Гонадотропните Хормони

September 12, 2020 By admin 0

Човешкото благополучие и здраве – психическо и физическо – до голяма степен зависят от доброто функциониране на половата система.

От една страна сексуалността е полето, на което се утвърждава самочувствието и значимостта на всеки, особено при мъжете. От друга – думата е за възможността за създаване на деца, което рано или късно става определящ приоритет за индивида.

Когато сексът носи радост, а бебето идва без особени усилия, хората дори не се досещат, колко сложни процеси стоят зад нормално функциониращите мъжка и женска полови системи и колко лесно се разстройват и дисбалансират те.

Какво стои зад работещата възпроизводствена система?

Разбира се, хормони – тестостеронът за мъжете, естроген и прогестерон при жените. Но какво провокира отделянето на мъжките и женските полови хормони, които са толкова различни, обуславят различен тип физика, външни полови белези, различни възпроизводствени системи и функции?

Отново хормони. Този път общи и за дамите, и за господата. Става дума за така наречените гонадотропни хормони – лутеинизиращ (LH) и фоликустимулиращ (FSH).

Лутеинизиращият хормон (LH) е отговорен за узряването на фоликулите, за формирането на жълтото тяло и активирането на овулацията между 24 и 36 часа след повишаване на нивата му. Той е част от регулацията на половите жлези – женските и мъжките – и произвежданите от тях полови хормони.

Фоликустимулиращият хормон (FSH) функционира в комплект с лутеинизиращия и създава условия за по-ефективното му действие и при двата пола. Подкрепя съзряването на яйцеклетката и отделянето й от яйчниците и насърчава производството на здрави и жизнени сперматозоиди.

Двата гонадотропни хормона – лутеинизиращ (LH) и фоликустимулиращ (FSH) са безусловно необходими за функционирането на възпроизводствената система. Без тях намалява и/или спира производството на тестостерон и на женски полови хормони, жената няма овулация и месечен цикъл, а при мъжа се влошава производството на сперматозоиди.

Стимулиране производството на гонадотропните хормони

Двойката гонадотропни хормони се отделят от предната част на хипофизата. За това се грижи така нареченият гонадотропин-освобождаващ фактор (GnRH), наричан още  лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор (LHRH). Това е пептиден хормон, секретиран от хипоталамуса.

Така функционирането на половата система при човека се оказва резултат на сложен, силно опосредстван механизъм. Това означава лесно дисбалансиране и функционални нарушения при претоварвания, преумора, емоционални сривове и т. н.