Как да постигнете целите си

December 23, 2020 By admin 0

Всеки има мечти. За някого те си остават мечти цял живот. За друг се реализират почти напълно.

Защо и как се случва реализацията на нечии мечти, а на други не?

Когато мечтата стане цел

Мечтата очертава възможните хоризонти, които вие виждате пред себе си. Тя може да е реалистичен стремеж към нещо, но може да е бленуване, което често няма общо с реалността.

Целта е приземяване на мечтата, тази част от нея, която може да се обвърже с действителността. Тя е това, към което се стремите. Когато я избистрите в представите си и сте решени да я следвате до пълната ѝ реализация, помислете как да го направите. Явно няма да стане на един дъх.

Изяснете какви промени трябва да се случат спрямо сегашното положение на нещата.

Така ще видите ясно откъде тръгвате и къде отивате, ще определите подцелите, които са по-реалистични за постигане, и с които можете да се заемете веднага. Следващите вероятно ще бъдат формулирани по-общо, но самият факт, че знаете, какво трябва да свършите на отделните етапи, ви дава сигурност и увереност.

Опишете целта си и пътя към нея

Опишете я максимално стегнато и ясно – да станете някакъв, да научите, да направите  или да придобиете нещо, да идете някъде. Разработете подробен план какво и в каква последователност трябва да се направи. Това вероятно няма да стане отведнъж, отделете толкова време, колкото е нужно.

Докато обмисляте какви междинни цели ще трябва да постигнете и какви задачи да решите в хода на постигането им, ще изясните за себе си, дали имате достатъчно добра подготовка, дали ви трябват допълнителни знания, нови умения и навици.

Ако е нужно да се научат нови неща, заемете се веднага.

Описвайки крайната цел, няма да я подмените с някоя от по-леснодостижимите подцели. Планирайки пътя до нея, ще знаете върху какво да се съсредоточите и какво имате да вършите ден след ден.

Този подход вероятно ще ви се стори формален и ограничаващ, но е единственият, който ще ви гарантира, че няма да се загубите в добри намерения и обещания, че ще започнете да работите за целите си „още утре“.

Фокусирайте се върху целта си

Визуализирайте крайната си цел, придайте ѝ образ.

Това ли е, което искате?

Удобно и комфортно ли се чувствате?

Отварят ли се нови хоризонти от постигнатия личен връх?

Фокусът върху нея няма да ви позволи да се отклоните, ще ви помогне да сте целенасочени и действени през цялото време. С решаването на отделните задачи и постигането на първите подцели ще разберете дали сте планирали добре, дали сте избрали адекватни методи и средства за осъществяване на предначертаното за всеки етап, дали самите етапи имат нужда от корекция.

Непрекъсната обратна връзка

Фокусирането върху целта ще играе дисциплинираща роля, когато трябва да отразявате случващото се в реалността в предварителния си план. Със сигурност ще се наложат някакви корекции и допълнителни уточнения, следствие както на процесите в средата около вас, така и на промените, настъпили във вас самите.

Твърде е вероятно с всеки етап приближаването до нея да става все по-бързо. Това се случва, когато тя е сравнително скромна и близка до изходните ви възможности.

Когато е била твърде амбициозна и много над нивото ви в момента на целеполагането, възможно е да се наложи да я обогатите и усложните, отчитайки нарасналия си потенциал.

Постигането на една цел изисква упорита ежедневна работа. Затова пък крайният резултат е опияняващ! Издига самочувствието до невероятни висоти, а още по-хубавото е, че вече сте подготвени за пътя към следващата, която се мержелее някъде напред – все още като мечта.