Как Плуването Влияе на Здравето ни

January 1, 2021 By admin 0

Днес това е един от най-достъпните индивидуални спортове и можете да го практикувате във всеки чист водоем – реки, езера, язовири, в морето или в модерен басейн. Но преди да е забавление и спорт, плуването е естествен начин на придвижване и го умеят (освен водните и земноводни животни) значителна част от бозайниците.

Спорно е дали и човекът не се ражда с това умение, което в порастването забравя. От последните десетилетия на миналия век се налага тенденцията да оставят бебета да плуват. Твърди се, че те го правят добре, усъвършенствайки опита, формиран в майчината утроба, развиват се по-бързо и по-добре от „сухоземните” бебета.

История на плуването

Плуващи хора се виждат на скални рисунки, направени преди шест хилядолетия. Древните индийски и гръцки епоси също разказват за герои, които плуват като риби. Едно от задължителните изисквания за ранното самурайство и рицарство било умението да са добри плувци.

В края на седемнайсти век французин написва „Изкуството на плуването”. А още преди средата на деветнайсти век в Германия се организират първите плувни дружества. На удобствата на закритите басейни първи в Европа се радват англичаните.

Когато през 1896 г. се провеждат първите съвременни летни олимпийски игри, плуването е един от включените в тях спортове.

За България началото на спортното плуване се датира през 1923/1931 година. Привърженици имат и двете дати, но реално състезания са се провеждали много по-рано. Още през 1914 г. е записано състезателно плуване между Галата и Варна.

Водни спортове и стилове в плуването

Основните стилове са свободен (кроул), гръб, бруст, бътерфлай. Те са с различна популярност и сложност, изискват различно количество енергия и характерните скорости са различни.

Основните състезателни дисциплини са щафетно плуване в стил кроул с четири поста; смесена щафета, където се редуват всички стилове, съчетано плуване – всеки състезател демонстрира умения в четирите стила и индивидуалните дисциплини с фиксирани дистанции и стилове.

На негова база се развиват допълнително спортове като водна топка, скокове във вода, синхронно плуване и др.

Ползите от плуването

Плуването се смята за една от най-ненатоварващите физически активности. Може да се практикува дори от бременни, защото във водата допълнителното тегло не се усеща.

Има общо тонизиращо и укрепващо действие за цялото тяло и впряга на работа всеки мускул в него. При това движенията са разнообразни, което осигурява не само заякване, но и развитие на гъвкавостта на мускулните влакна.

Плуването подобрява капацитета на белите дробове и качеството на дишането, затова често го препоръчват на хора с дихателни заболявания. Енергичните движения тренират сърцето и увеличават обема на изпомпваната кръв, което пък подобрява достъпа на кислород и храненето на всички органи и тъкани.

Ползите са по-добро общо функционално състояние на тялото, включително мозъка, по-лесно преодоляване на стреса и по-висока устойчивост на болести.

Голямото количество изразходена енергия означава много изгорени калории, стопени  мазнини, намалено тегло. Това само по себе си вече е превенция срещу сериозни системни заболявания, каквото е диабетът и намалява силно вероятността за преждевременна смърт.

Дори да не гоните високи спортни резултати,
плуването е удоволствие, от което не бива да се лишавате.

То се вписва чудесно в съвременните представи за здравословен начин на живот и съчетано с подходящ хранителен режим, и при нужда – с билкови хранителни добавки, ще укрепи здравето ви и ще улесни поддържането на мечтаната фигура и физическа форма.