Как Да Разберем, Че Сме Дехидратирани?

January 2, 2021 By admin 0

Невинаги тълкуваме правилно сигналите, които ни изпраща нашето тяло. Като правило жаждата е признак на силна дехидратация, а лекият недостиг на влага в организма се изразява по-слабо.

Ето шест неочаквани признака, че трябва да пиете вода.

1. По време на тренировка почти не се потите

Харесва ли ви или не, но по време на интензивна тренировка тялото трябва да се поти обилно.

Тук всичко е очевидно – недостатъчното отделяне на течности ще доведе до прегряване, което негативно ще се отрази върху работата на организма и самочувствието ви. За да бъдат тренировките в горещото време безопасни, добавете още една две чаши вода към дневната норма на потребление на вода.

2. Вашата кожа е мазна и суха едновременно

Ако не можете да определите дали кожата ви е суха или мазна, е възможно да става дума за дехидратация. Когато на кожата не ѝ достига вода тя става суха, като освен това остава и мазна.

Познато ли ви е?

По-скоро имате мазна дехидратирана кожа. Пийте повече вода.

3. Лош дъх

Причините за неприятната миризма от устата могат да бъдат различни – от проблеми със зъбите и венците до проблеми със стомаха. Но една от най-лесно ликвидиращите се причини е недостатъка на слюнка. Именно нейните бактерицидни свойства предотвратяват развитието на бактерии.

Забелязали ли сте, че от устата ви мирише? Пийнете вода.

4. Постоянно искате да ядете

Така се е разпоредила природата, че за чувството на глад и жажда отговаря един и същи дял в мозъка – хипоталамуса. Ето защо понякога се случват обърквания и ние неправилно тълкуваме сигналите в мозъка.

Вместо да се протягате към допълнителна порция сладолед, по-добре си налейте чаша вода. Проследете как тялото ви реагира на водата, когато искате да ядете: ако гладът намалее, значи сте били жадни, а не гладни.

5. Все едно винаги сте болни

Разбира се може да има и по-сериозни причини за постоянно неразположение, които ще покаже само пълно изследване. Но недостатъкът на вода играе своята роля в поддържането на добър имунитет.

Доставката на хранителни вещества към клетките и отделянето на продукти от жизнената дейност се случват в течна фаза. Затова преди да си поставяте диагнози на хронични заболявания опитайте да увеличите употребата на вода.

6. Качвате килограми, независимо от диетата

Следите какво ядете, имате активен начин на живот, но въпреки това пълнеете?

Възможно е да става дума за недостиг на вода. Ако използвате приложения за следене на калориите, то със сигурност забелязвате, че те изискват и записването на водата, макар тя да няма калории.

Става дума за това, че обезводняването забавя обмяната на веществата. Затова ако се храните балансирано и редовно тренирате, не забравяйте да пиете и достатъчно течности.