Видове Телесни Мазнини

January 17, 2021 By admin 0

Отслабването е колективната фикс идея на нашето време. Търсят се всякакви средства и начини за бързо постигане на мечтаната фигура. Най-често това води до хранителни разстройства или натрупване на нови килограми.

Когато решите, че имате нужда от намаляване на теглото, добре е да знаете, каква част от излишните килограми се падат на мазнините, какви видове са те и до какво ниво можете безпроблемно да ги редуцирате.

Видове мазнини според мястото им в тялото

Подкожни мазнини

Това са тези, които искате да стопите. Те осигуряват топлоизолацията на тялото. Пазят го от външни влияния.

Намаляването им под определен процент – до около 20 за жените и 15 за мъжете – е опасно за нормалното протичане на жизнените функции.

Организмът ги трупа като запас, от който да получи енергия в критични времена. В женското тяло се разпределят по корема, дупето и ханша, гърдите и бедрата, в мъжкото – около корема.

В същото време прекомерното натрупване на подкожна мастна тъкан е опасно.

То е рисков фактор за отключване на болести на сърдечносъдовата система, болести на обмяната и др.

Висцерални мазнини

Разположени са около вътрешните органи. Изолират ги и ги предпазват от наранявания. Безспорно необходими и полезни са. Но когато се натрупат твърде много, затрудняват работата им и могат да доведат до различни функционални и физиологични нарушения.[/vc_column_text][title text=”Видове мазнини според строежа и функцията им

Бяла мастна тъкан

Всъщност е бледожълта. Състои се от претоварени с мазнина клетки съединителна тъкан – мастни депа.

До тях тя достига по лимфен и кръвен път. През нея не преминават кръвоносни съдове. Храненето й се осъществява от разпръснати малки капиляри. Съсредоточена е под кожата и около вътрешните органи.

Кафява мазнина

Характерна е за бебета, които още не могат да регулират температурата си. Намира се около врата и между лопатките и отпред около раменете. Смятало се е, че при възрастните тя не съществува, но се оказва, че не е точно така.

За разлика от бялата, съдържа протеини, характерни за мускулите. Мазнината е на малки, фини топчици. Големият брой митохондрии й придават по-тъмен цвят. За него допринася и богатата й кръвоснабденост.

Функциите й са да осигурява топлина за тялото. Нейните митохондрии произвеждат малко аденозин трифосфат и много топлина. Толкова, че дори с ръка можете да усетите, колко по-топло е между плешките в горната част на гърба, отколкото в долната част на гърба. Загрятата кръв, минаваща през кафявата мастна тъкан, затопля цялото тяло.

Кога се активира кафявата мастна тъкан и как работи?

Експериментите показват, че тя реагира при температура на средата под 20 градуса – около 17-19.

В митохондриите изгаря бялата мазнина, донесена от кръвта. За три часа, при температура около 18˚ С, доброволци изгорили около 250 калории, без физически натоварвания или прием на каквито и да било фет бърнъри. Това се случило без с нищо да се наруши обичайната обмяна на веществата.

Нещо повече – при друго изследване е установено, че пребиваването в охладена стая (19˚ С) само вечер за един месец увеличава чувствително кафявата тъкан – съответно и изгорената бяла.

Нищо не ви пречи да проверите фактите лично – достатъчно е да оставате по няколко часа дневно на студено.