Ползите От Пробиотиците

January 17, 2021 By admin 0

Вероятно не се замисляте често за живеещите в тялото ви микроорганизми. А те са милиарди.

Ако може някак да ги премерите, ще видите, че им дължите около 1-2 килограма от теглото си – и част от особеностите в работата на организма ви – както добри, така и не особено.

Пробиотиците, без които не можем

На практика огромното разнообразие от видове бактерии в тялото ни е трудно да бъде изучено.

За улеснение учените ги разделят според отношението им към човека:

Едни са безспорно опасни за здравето. Смята се, че по принцип са малка група и докато са в баланс с другите съобщества, не са опасни.

Другата – чувствително по-голяма група – са тези, които не вредят при обичайни условия, но имат потенциал да се активират при болести и отслабен организъм и да причинят тежки инфекции.

Пробиотиците се обединяват от определено позитивното влияние, което жизнената им дейност оказва върху гостоприемника си и представляват най-голям интерес за хората. Основно са от видовете лактобацили и бифидобактерии, но се срещат и коки – като Streptococcus Thermophilus, известни от българското кисело мляко.

С напредване на познанието за тях лекарите препоръчват различни щамове и комбинации за различни здравни проблеми.

Важно е да се отбележи, че те живеят не само в червата, а повече или по-малко обитават всички защитни лигавици на тялото.

В какво се състои помощта на добрите бактерии

Чрез различни механизми – контрол на РН-то, отделяне на антибиотични и антимикробни вещества, физическа конкуренция, те потискат значителна част от потенциално вредните микроорганизми и пазят от инфекции устната кухина, червата, пикочния канал, женското влагалище и други органи.Отговорни са за по-лесната и бърза смилаемост на храната и усвояемост на хранителните вещества (белтъци, мазнини), минералите и витамините. Особено важни са за преработката на лактозата в млякото.Като потискат гнилостните бактерии и нормализират храносмилането, пробиотиците свеждат до минимум гнилостните процеси. С това премахват лошите телесни миризми, подуването на корема, газовете. Намаляват опасността от интоксикация на организма на клетъчно ниво и забавят процесите на стареене.Оптимизират силата и активността на имунитета както по отношение на външни заплахи, така и по посока на автоимунните прояви. Собствената им жизнена дейност доставя на гостоприемника важни за обмяната активни вещества – ензими, витамини от групата В, есенциални аминокиселини, съставки, потискащи възпалителните и стимулиращи възстановителните процеси и т. н.

Ползи, наблюдавани като следствие от общата им дейност

Понеже функциите на отделните органи и системи в човешкия организъм са тясно обвързани, полезното действие на пробиотиците се оказва много широко.

Те категорично повлияват здравето на стомашно-чревния тракт като цяло, облекчават синдрома на раздразненото черво, колити, възпаления, диария и запек. Лекарите ги препоръчват при хранителни и дихателни алергии. Допринасят за намаляване на холестерола, предполага се – и на кръвното налягане.

На общото укрепващо влияние на пробиотиците се приписва облекчаването на болести като хепатит и диабет, подобряване работата на нервната система, превенция на ракови заболявания в стомаха, тънките и дебелите черва, отделителната система и черния дроб.

Количеството на добрите бактерии критично намалява при продължително боледуване, лечение с антибиотици, високи психически и физически натоварвания.

Това бързо се усеща като общо неразположение на организма и проблеми в храносмилането. В такива случаи си осигурете добавки с високо съдържание на комплекс живи пробиотици .

Скоро с благодарност ще усетите мощната им подкрепа!