Диета Зоната

Какво е Зоната?

Първо, какво е зоната за тези от вас, които не знаят.

Зоната е хранителен план, създаден от Д-р Бари Сиърс, като целта е непрекъснато да се поддържа хормонален баланс в тялото. Според него всичко опира до това да поддържаме баланса между инсулина и глюкагона. Инсулина е т.нар. „складиращ“ хормон, а глюкагона, този, който „освобождава“ ( в случая мазнините или с други думи позволява освобождаването им с цел използване за енергия).

Според д-р Сиърс, поддържането на баланс между инсулина и глюкагона, има директна връзка с нивата на кръвната захар, процента мазнини и баланса в теглото. Поддържайки този хормонален баланс, бихме могли да поддържаме здравето си и да бъдем в Зоната… или поне така твърди д-р Сиърс.

 

Да бъдем в тази зона, зависи от това, което ядем. Д-р Сиърс стига до извода, че този баланс може да бъде постигнат, ако храната, която ядем, отговаря на съотношение в макронутриентите, както следва: 40% въглехидрати, 30%протеини, 30%мазнини.

Д-р Сиърс извежда формула, чрез която да се изчислят количеството на блокове, които трябва да се консумират. Калкулацията става на базата на използването на коефициент за настоящето ниво на физическа активност, както и настоящето ниво на атлетизъм- измерено чрез процента подкожни мазнини. Най-просто казано, броят на блоковете храна за деня е равен на 10% от активното ви тегло (мускули и органи) в паундове. Например, ако сте 185 паунда (185/2,2 ( 1кг.=2,2 паунда)=84 кг.) и имате 10% подкожни мазнини, тогава трябва да ядете около 17 блока.

Общото количество блокове- в случая 17, се разпределят в храненията през целия ден. Зоната препоръчва между 5-6 хранения на ден.

Следователно, използвайки горния пример, храненията могат да се разпределят така:

1 хранене: 4 блока

2 хранене: 4 блока

3 хранене: 2 блока

4 хранене: 4 блока

5 хранене: 3 блока

Какво означават блоковете?

Хранения, които се състоят от един блок:

Това означава, че от всеки макронутриент- протеини, мазнини и въглехидрати, ще изберете по 1 блок. Всеки блок отговаря на определено количество храна- в грамове или бройки.

Два болка, би означавало, че ще изберете количество, което е равно на 2х 1 блок протеини; 2х1 блок мазнини; 2х 1 блок въглехидрати.

Три болка, би означавало, че ще изберете количество, което е равно на 3х 1 блок протеини; 3х1 блок мазнини; 3х 1 блок въглехидрати.

На какво количество от всеки макронутриент,отговаря всеки блок?

Протеини:

7 грама протеин = 1 блок.

14 грама = 2 блока.

21 грама = 3 блока.

Въглехидрати:

9 грама въглехидрати    = 1 блок.

18 грама = 2 блока.

27 грама = 3 блока.

Мазнини:

1.5 грама мазнини  = 1 блок.

3 грама= 2 блока.

4.5 грама = 3 блока.

Ако дадено хранене се състои от 4 блока, трябва да изядете всички блокове наведнъж, т.е. не можете да оставите няколко блока мазнини за по-късно и да ги изядете на вечеря, например. Всъщност можете всичко, но не трябва да го правите, ако следвате зоната и се стремите да запазите съотношението.

Блоковете са създадени с цел да улеснят изчисленията, като същевременно гарантират, че ще запазите баланса между протеини, въглехидрати и мазнини.

Това ви стига, като първоначална информация, ако се още не сте запознати с този тип хранене. Сега, ще премина към моите впечатления, базирани на личния ми опит със Зоната.

В краткосрочен аспект, всяка една диета работи, поради няколко причини:

1.Всяка диета, която по един или друг начин ограничава калориите, първоначално ще доведе до отслабване. Това е просто един от законите на термодинамиката, от който не може да се избяга. В дългосрочен аспект, когато тялото изпитва хроничен недостиг на енергия и структурни блокове, с които да „захранва“ функциите си, такъв тип диети се обръщат срещу този, който ги спазва и предизвикват каскада от неконтролируеми действия и последици за организма.

В края на краищата, запомнете, че в дългосрочен аспект, нито един подвиг на демонстрирана воля, не може да върви срещу биологията, т.е. рано или късно тялото ще поиска това, което не му давате и тогава волята ви няма да ви спаси.

2. Ако до този момент сте се хранили с каквото ви щукне и се подложите на диета, временно ще имате много добри резултати, не защото диетата е магическа, а просто защото до този момент сте се отнасяли толкова безхаберно към теглото, здравето и тялото си, че сега дори минимални положителни промени, водят до положителен резултат.

В края на краищата всяка диета или акцентира върху понижаването на калориите, или върху повишаване на качеството на храната, или върху двете. Освен това винаги поражда известна доза осъзнатост за това как се храним и колко се движим, което е  и причината за първоначалните положителни резултати.

3.Зоната е схема на хранене, а както знаете аз не обичам живота по схема. Аз съм привърженик на това да адаптираш живота си към моментното състояние и възможности, с цел да извличаш максимума и да се наслаждаваш на това, което имаш. Следвайки дадена схема, всяка невъзможност да изпълниш всичко по протокол, води до разочарование, неудовлетворение и те отвежда в омагьосания кръг, където ставаш подвластен на храната и негативните емоции, които по един или друг начин се появяват.

4.Меренето на храната е сигурен начин да програмираме хранително разстройство. Смятам, че всеки един от проблемите на съвременния човек, произтича от факта, че се е отдалечил от природата си и това, което е естествено за тялото и съществуването му. Собствения ни организъм има вродена интелигентност, която надхвърля способностите на един кантар и една таблица. Това, което трябва да направим е просто да позволим на тялото и инстинктите да ни ръководят.

Поддържай Форма с Продуктите на " Цветита Хербал"

Бихме ви Препоръчали Следните Продукти

©2020 ЕТ ” Ивал ” | Всички Права Запазени 2020